Den komplette langrennsguiden

Vi hjelper deg å finne de perfekte klassisk-skiene til deg! 

«Nå kommer vinteren. Nå kommer den kalde fine tida…» Endelig! skriker vi gærne langrennsentusiaster og generelt nordmenn som er «født med ski på beina».

Langrennsføret har «for lengst» inntatt fjellområdene. Vi har begynt å tenke mer på global oppvarming enn tidligere. Hvor mange år får vi med skiføret i lavlandet? Ikke bekymre deg, tenker jeg. I hvert fall; vi gir deg tipsene til en knallbra skisesong – både utstyr- og kvalitetsmessig til den klassiske løperen.

Det første du må tenke på er: Hva er ditt behovet? Skal du gå turer, mosjonere eller trene, eventuelt delta i noen konkurranser (f.eks. Birken)? Vi gir deg guiden!

HUSK PÅ! Klassiske langrennsski skal være mellom 15 og 25 centimeter høyere enn din egen kroppshøyde. Vanligvis velger man en ski som er cirka 20 centimeter høyere enn deg selv. Tommelfingerregel på staver til klassisk er cirka 30 centimeter kortere enn din kroppshøyde. Generelt på langrennstøvler går man en størrelse opp fra hva du vanligvis bruker.

Her kan du finne ski som passer akkurat deg gjennom fem steg

Er du en søndagsgåer?

Du er glad i gå på ski på søndager eller når du er på hyttetur. Du hiver deg ikke ut ved første snøfall, men venter til påskesolen har ankommet. Du følger likevel med på når Sundby (Northug har ikke gjort det like bra) eller Johaug (Bjørgen er jo i permisjon – forresten, gratulerer med barn) tar gull. Da trenger du dette utstyret:

søndagsløper

Ski: Equipe Rc Skin fra Salomon er en smørefri langrennski som har tatt Norge med storm og fått kritikerroste tester. Den fungerer under de fleste forhold og gjør skihverdagen for deg som ikke går hver dag til en lek. Anbefales! Det beste er jo nærmest at du slipper klisteret…
PS! Denne skien passer også godt som en toer-ski for mosjonister og treningsentusiaster som er meget glad i langrenn. Under løse varme forhold (påskeføret for eksempel) eller under vanskelige smøreforhold.

Skistøvel: Alpina ACL (til dame her) kombinerer varme og komfort. Likevel er dette en støvel som svarer til god ankelstøtte og passer de fleste føtter. Alpina har noen av de bredeste lestene på markedet. 
(PS! Da må du velge NIS-plate på skiene, ikke SNS fordi det tilhører kun Salomon sitt bindings- og skosystem. NIS er det er det mest normale på skimarkedet.)

Binding: Velg NIS-plate, deretter Exercise Classic-bindingen fra Rottefella. God og stabil til tur og mosjon.

Staver: Oneway Diamond 930 svarer til forventingene om en prisgunstig, god stav. Trinsene som følger med stavene er tilpasset preparerte løyper. Ønsker du å gå utenfor sporet, er dette staven beregnet for ditt bruk

Her kan du finne ski som passer akkurat deg gjennom fem steg

Er du en mosjonist?

Ski hører til vinteren. Du løper eller sykler om sommeren. Du liker å holde deg i noenlunde form og passer på at ikke julemiddagene henger for lenge på magen. Du heiser det norske flagget når langrennsstjernene våre går renn på TV. Du liker likevel å være tidlig ute når snøen kommer, men du må ikke være først ut i sporet. Utstyrsnivået ditt er middels++, men du kan også være utstyrsfreak. Dette må du ha i vinter fra norske Madshus:

mosjonisten

Ski: Madshus Hypersonic Carbon Classic er en knallbra ski. Den har egenskaper i verdenscup-klassen. Hypersonic kjennetegnes ved en lang, lav spennkurve som gjør skien meget god fra 0°C og kaldere. Eller så kan du eventuelt gå for 2013-modellen til Nanosonic (fordi den er på tilbud), som er modellen over Hypersonic. Hovedsforskjellen mellom disse modellene er i hovedsak vekten.

Skistøvel: Hyper RPC har en Softshell-overdel som gir deg en vannavstøtende-opplevelse. Meget god passform og er en støvel som gir en bra opplevelse på lengre turer. Tross alt beregnet for et Vasalopp…

Binding: Rottefella Xcelerator 2.0 ClassicDu er kanskje opptatt av lavest mulig vekt, en høyere hastighet og en bedre skiopplevelse? Med Xcelerator er alle gode ting tre. Denne bindingen har faktisk redusert bindingens tidligere vekt med 40%.

Staver: CT3 Carbon fra Swix er en velutviklet stav, som også tåler juling. Godt håndtak.

Her kan du finne ski som passer akkurat deg i løpet av fem steg

Er du treningsentusiast (+ en birkebeiner)?

Du har gått på ski i en årrekke. Du er Sondre Nordheim – en skikkelig nordmann. Vi sier at du ofte er typen som er «født med ski på beina». Birken går du hvert år, eventuelt også lokale renn, bare for moro skyld. Du elsker utstyr, og liker å følge trendene blant gutta eller jentene i miljøet. Da må du ha dette i vinter:

treningsentusiasten

Ski: Enten kan du velge toppmodellen Redline fra Madshus og eller toppmodellen til Fischer, Speedmax CL. Det baserer seg egentlig på smak og hva du tidligere har hatt. Redline har fokus på lav vekt og veier 10% mindre enn Nanosonic, mens Speedmax fokuserer på høyere fart, basert på en bedre behandlet såle. Highend-skiene er top notch. Men for birkebeineren sies det at Redline kanskje er en favoritt…

Skistøvel: Alpina ECL Pro er en sikker vinner. Sitter som et skudd på foten og har lav vekt. Samtidig byr den på meget god stabilitet. Har unisex lest, så passer både menn og kvinner. Hvis du absolutt er Fischer-fan, kjøper du RC7-støvelen med Xcelerator-såle og nyutviklet innersko. Denne modellen har stort fokus på komfort.

Binding: Rottefella Xcelerator 2.0 ClassicDu er kanskje opptatt av lavest mulig vekt, en høyere hastighet og en bedre skiopplevelse? Med Xcelerator er alle gode ting tre. Denne bindingen har faktisk redusert bindingens tidligere vekt med 40%.

Staver: Skal du først være utstyrsfreak og god på ski, da kjenner du godt til Swix sin toppmodell: Triac 2.0. Dette er modellen som har tatt staver til et helt nytt nivå… Den må bare testes!

Her kan du finne ski som passer akkurat deg i løpet av fem steg

Var det ikke dette du trengte?

Her får du komplett oversikt over skismøring og tilbehør til smøreboden din.

LES OGSÅ