Illustrasjonsfoto: iStock

Illustrasjonsfoto: iStock

Slik blir du klar til Birkebeinerrennet

I 54 kilometer på ski jobber kroppen hardt for å nå et av årets viktigste treningsmål – å slå fjorårets tid. Vi gir deg tipsene til utstyret du bør velge. 

Herman Lund-Kristensen. Foto: Privat
Herman Lund-Kristensen. Foto: Privat

Birkebeinerrennet er Norges mest tradisjonsrike turrenn på langrennsski. I over fem mil beveger du deg fra Rena til Lillehammer, til minne om birkebeinerne som fraktet prinsen Håkon Håkonsson i året 1206.

I fjor gikk Therese Johaug og Petter Eliassen over målstreken først. Blir det din tur i år? Eller kanskje det er litt vel optimistisk?

Vi har tatt en prat med Herman Lund-Kristensen som har gjennomført rennet tre ganger og har en bestetid på 3 timer og 13 minutter.

Les også: Utstyret du må ha i langrennsløypa

Under Birken er det forøvrig påbudt å ha med vindtett jakke og bukse (med lange ermer/ben), tørt undertøy eller ekstra isolerende lag, votter, lue og balaklava/buff i sekken.

Her finner du et stort utvalg av dette utstyret fra kjente merkevarer

Hva anbefaler du å ha i den 3,5 kg tunge sekken, Herman? 

– I tillegg til dette (som står over) anbefaler jeg å ha med noe næring som gel og energibarer (kanskje bare smelle til med en energipakke for Vasaloppet? Da må det jo gå i 100 over fjellet), eventuelt en nødproviant. Det du mangler av de 3,5 kg kan du fylle opp med brusflasker med vann (som ikke skal drikkes) eller sandposer. Viktig at det ikke rister mye rundt, for du skal tross alt ha høy bevegelse.

energipaket_banner_fullsize

Det er viktig med en god sekk, som blant annet sitter godt festet rundt hoftene. Hvilke modell anbefaler du andre å bruke?

– Det er også viktig at man kan stramme inn selve sekken. Et pluss er at man kan legge inn Camelbak sitt drikkesystemet. Skal du kjapt over fjellet, velger man ofte en liten sekk og da kan sandposer være et alternativ til å fylle opp siste del av vekten. Da er Osprey Talon 11 et meget godt alternativ. Den har lav egenvekt og godt hoftebelte. Fordelen med Osprey er bæresystemet som enkelt kan stilles inn etter din kropp. De scorer også vanligvis høyt i tester. 11-literen kan du få tak i her.

osprey

Hvis målet er å være lengre ute, er en sekk opp mot 20 liter det riktige valget. Der finnes 18-literen i samme serie som 11-literen beskrevet over. Den kan du få tak i her. Husk at Birken anbefaler å fylle sekken med noe nyttig!

Og én viktig ting til: Test sekken med innhold FØR du stiller til start på Rena!

Les også: Den komplette langrennsguiden

I forhold til smøring avhenger det selvfølgelig av føreforhold, men det jeg kan si er om du er bakover i puljene er du helt avhengig av feste – da kan det være greit å ha med universalklister, her fra Toko. Har du en følelse av at du bommer på smøringen, bør du ha med skrape.

Mangler du smøring og glidere? Her finner du et stort utvalg.

Noe annet du vil si til den klare Birken-deltakeren?

– Lykke til! Husk også at ekstra trinser kan være godt å ha med, for det kan skje mye under en fellesstart, avslutter Herman.

Mangler du forresten pulsklokke til rennet, bør du gå til innkjøp av dette nå slik at du blir vant til pulsklokken før du står på startstreken på Rena. Fort over fjellet og en hardbarka tidjager? Da blir multisportklokken VR800 – toppmodellen fra Polar din beste venn. Husk! En pulsklokke kan motivere deg opp bakkene så kan du «skli inn» resten…

Én siste ting. Mangler du noe til smøreboden di? Her finner du kanskje noe interessant.

God tur!

Interessert i vintersalg? Her kan du gjøre gode kupp på kjente merkevarer

For alt handler vel om utstyret?

Kilde: Birkebeiner.no

LES OGSÅ